Wat als je niet meer kan lopen zonder hulp?

Rollators

Als je slecht ter been bent, zijn er nog zat opties om prima te kunnen lopen. Je kunt bijvoorbeeld voor een wandelstok kiezen, maar steeds meer mensen kiezen ook voor rollators. Wat je uiteindelijk kiest, het gaat er om wat het beste bij jou past, en waar jij het minste pijn of moeilijkheden mee ervaart. Hoe weet je dan precies wat jij moet kiezen? Het komt er vast allemaal op neer om het te proberen, en dan zie je wat het beste bij jou past.

Een leven zonder lopen

Misschien kun je het je niet voorstellen, omdat het zoiets is waar je eigenlijk niet veel bij over nadenkt als je het doet. En zo gek is dat ook niet, het is voor veel mensen iets heel vanzelfsprekends, en waarom zou je daar ook te veel over nadenken? Dit doe je pas echt een beetje als je ergens last van krijgt bij het lopen, dan is het vervelend, en dan wil je graag dat het snel weer overgaat. Maar soms is dit gewoon niet het geval, en moet iemand leren om te gaan met de pijn of de moeite die erbij komt. Uiteindelijk zal dit ook wel lukken, maar dat vereist ook wat aanpassing.

Hoe ga je dan verder?

Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een wandelstok. Als je een beetje slecht ter been bent, maar nog aardig vooruit komt, dan kan dat een prima oplossing zijn. We willen niet te snel opgeven, en al helemaal niet zoiets waar we zo gewend aan zijn geraakt, dus als het kan kiezen we dan voor de oplossing die het minst verandert aan ons leven. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, maar niet iedereen kan voor deze optie kiezen.
Rollators

Kies je dan een rollator?

Dan is er natuurlijk nog een optie, want het houdt daar echt niet op. Een rollator is ook een prima keuze als je zelf niet goed meer kan lopen. Zo blijf je je benen nog wel gebruiken, en je kunt gewoon door gaan met je leven, maar je hebt wat extra steun. Misschien is het zelfs wel tijdelijk, je hebt bijvoorbeeld een operatie gehad en bent tijdelijk slecht ter been. Zoiets kan dan ook een oplossing zijn, want mensen willen vaak alleen kiezen voor een rolstoel als het echt de laatste oplossing is, en dat is ook begrijpelijk. Dus als het even kan, blijven we onze benen gebruiken. En wat extra steun is echt niet raar.