Een bezoek aan de audicien

Slechthorendheid is een vervelend probleem, dat relatief vaak voorkomt. De oorzaken van slechthorendheid of zelfs doofheid kunnen erg verschillend zijn. Soms is het erfelijk, maar het kan ook ontstaan door te veel en te hard geluid of door een trauma. Het kan iemand sterk beperken in zijn doen en laten. Gesprekken zijn lastiger te volgen, waardoor slechthorenden zich buitengesloten kunnen voelen en zichzelf steeds meer afzonderen. Dat is zonde en in veel gevallen helemaal niet nodig. Wanneer je problemen ervaart met je gehoor kun je namelijk contact opnemen met een audicien, die samen met jou een oplossing probeert te vinden.
 

Onderzoek

Wanneer u een afspraak bij een audicien maakt, begint het met een aantal testen. Zo onderzoekt hij hoe het momenteel gesteld is met uw oren: hoe ziet het er vanbinnen uit en wat kunt u op dit moment nog correct verstaan? De audicien meet dit voor beide oren. Het kan namelijk zijn dat u slecht voor één oor een hoortoestel nodig heeft. Voor dit onderzoek worden verschillende technieken gebruikt. Meestal vindt dit in een praktijk plaats, maar in sommige gevallen kan het ook bij u thuis gedaan worden.
 

Vervolg

Uit het onderzoek volgt een uitslag, waarin staat hoe goed of slecht uw gehoor is. Op basis daarvan wordt, indien nodig, een gehoorapparaat voor één of beide oren aangemeten. In eerste instantie is dit voor een proefperiode. Bevalt het goed? Dan kunt u het hoorapparaat houden. Bent u nog niet tevreden? Dan kijkt de audicien met u naar andere oplossingen.

Als u eenmaal een geschikt hoortoestel heeft, is het niet zo dat u de audicien daarna nooit meer ziet. In het vervolgtraject kunt u bij de audicien terecht voor het vervangen van de batterij, het schoonmaken van het apparaat of bijvoorbeeld voor reparaties.
 

Kosten

Of en hoeveel u voor uw hoortoestel moet betalen is afhankelijk van uw zorgverzekering. In de meeste gevallen worden apparaten vergoed wanneer het gehoorverlies 35 decibel of meer is. De meeste gehoorapparaten kosten tussen de 800 en 1200 euro. Dit gaat om apparaten in de middenklasse. Dat lijkt misschien veel, maar u krijgt er heel veel voor terug! Om precies te achterhalen hoeveel u kwijt zult zijn kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Als u problemen ervaart met uw gehoor, twijfel dan niet langer en maak een afspraak bij de audicien. In vele gevallen is een eerste test gratis en vrijblijvend. Dit zal u meer informatie en duidelijkheid geven over uw situatie.