E-bike – 3 tips om de juiste fiets aan te schaffen

e-bike

Een e-bike. Momenteel zijn er veel verschillende soorten en maten op de markt. De keuze is met andere woorden enorm. Dit maakt het voor jou als consument niet gemakkelijker. Welke e-bike past nu het beste bij jou? Om jou op weg te helpen, hebben wij 3 tips verzameld. Met deze nuttige tips zal jij de juiste fiets aanschaffen. Lees daarom snel verder en ontdek hoe jij gemakkelijk en snel een e-bike uit kan kiezen.

Een e-bike die bij jou past

Het aanschaffen van een e-bike is een behoorlijke investering. Daarom is het belangrijk dat jij een elektrische fiets aanschaft die ook echt bij jou past. Om te voorkomen dat jij de verkeerde beslissingen neemt, kan je onze 3 tips gebruiken. Iedereen kan namelijk een andere voorkeur hebben. Met onze tips weet jij waar je op moet letten. Op die manier maak je een weloverwogen beslissing en weet je zeker dat je een fiets hebt die aan jouw wensen voldoet.

Tip 1: verwachting in kaart brengen

De eerste tip ligt misschien een beetje voor de hand. Toch vergeten veel mensen hierover na te denken. Ons advies is om van tevoren jouw verwachtingen van een e-bike in kaart te brengen. Als je weet wat jij van zo’n elektrische fiets verwacht, heb je vervolgens een beter beeld van de aspecten waar je op gaat letten. Denk hierbij aan actieradius, accu en type ondersteuning.

Tip 2: de beoogde afstand

Onze tweede tip heeft betrekking op de actieradius. Het is belangrijk dat je beslist waar je de e-bike voor gaat gebruiken. Moet de fiets een klein stukje aan kunnen, of moet de elektrische fiets lange afstanden aan kunnen? De afstand is namelijk belangrijk. Voor kortere stukken kan je namelijk voor een fiets kiezen met waarvan de accu een kleine actieradius heeft. Een e-bike voor korte afstanden is vaak lichter en heeft een goedkopere accu.

Andersom geldt hetzelfde. Als je de fiets wilt gebruiken voor lange afstanden, dan heb je een e-bike nodig met een grotere actieradius. De regel daarbij is hoe hoger het vermogen, hoe beter de elektrische fiets je kan ondersteunen. Wist je trouwens dat de actieradius van een e-bike afhankelijk is van meerdere factoren. Denk hierbij aan trapondersteuning niveau, snelheid, gewicht van de bestuurder, windkracht en nog veel meer.

Tip 3: kies het type ondersteuning

Daarnaast zijn er verschillende vormen van ondersteuning mogelijk bij een e-bike. Over het algemeen zijn er twee type ondersteuning: rotatie ondersteuning en trapkracht ondersteuning. Rotatie ondersteuning begint direct wanneer je begint te trappen. De motor herkent namelijk de beweging en zal direct ondersteuning aanbieden. Vervolgens zal die hulp aanwezig blijven zolang jij aan het fietsen bent.

Daarnaast is er nog de trapkracht ondersteuning. Deze hulp zal groeien naarmate jij meer kracht uitoefent op de pedalen van de e-bike. De kracht wordt bepaald dankzij een sensor. Hierdoor weet de fiets wanneer er meer of minder ondersteuning nodig is. Dit houdt eigenlijk in dat de elektrische fiets je een handje helpt als je bijvoorbeeld een heuvel op rijdt.

Jouw keuze

Met deze tips zal jij beter voorbereid om een keuze maken wat betreft het aanschaffen van een e-bike. Uiteraard is het nog steeds jouw beslissing. Dit kan een beslissing zijn die gebaseerd is op veel informatie of puur op gevoel. Uiteindelijk is het belangrijk dat de e-bike prettig rijdt. De rest doet er dan verder niet meer toe.