Cirkelzaag: hoe recht zaag je zelf?

Een paar keer per jaar moet je weleens een cirkelzaag gebruiken. Je wilt zelf een nieuwe stellingkast bouwen of je bespaart simpelweg geld om zelf die keuken in elkaar te zetten. Uitsparingen maken of materialen precies op maat zagen is voor jou geen probleem. Dat komt omdat je een cirkelzaag hebt. Zelfs mensen die niet extreem handig zijn, kunnen er goed mee overweg. Het kost je misschien aan het begin wat meer tijd, maar uiteindelijk heb je profijt van je cirkelzaag, en je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Klussen vergt efficiëntie

Wanneer je verhuist of bij een kennis gaat helpen met materialen verzagen, dan is het altijd irritant om onhandige spullen mee te moeten nemen. De cirkelzagen van Bosch en Festool komen met een handige draagbare opbergkoffer. Ideaal om in te laden en te gaan waar je maar wil. Ook voor het opbergen in je schuur of kast is het handig. Op die manier gaan de apparaten het langst mee, zonder dat ze stof staan te happen op de momenten dat je ze niet gebruikt. Onderhoud is belangrijk voor de apparaten, maar de juiste benodigdheden qua opberging is minstens net zo belangrijk.

Cirkelzaag vraagt om precisie

Hoe weet je nou welke cirkelzaag je moet aanschaffen om de perfecte rechte stukken te kunnen zagen? Moet je de duurste variant nemen om er zeker van te zijn dat dat de beste is? Nee. Het gaat erom wat je ermee wil doen. Iedere cirkelzaag heeft zo zijn eigen precisie. Daarnaast is het handig om te kijken welke accessoires je nodig zult hebben, zoals een extra zaagblad of bijvoorbeeld een geleiderail. Kortom: vind de juiste prijs-kwaliteitsoptie. Zelf raad ik de volgende twee aan hiervoor: de Makita cirkelzaag en de Bosch cirkelzaag.

Tips voor bij de cirkelzaag

Let op bij het kopen van een cirkelzaag wat voor materiaal je precies gaat zagen. Elke cirkelzaag heeft namelijk weer andere specificaties. De meeste cirkelzagen zijn bedoeld om hout te zagen, maar sommige zaagbladen kunnen ook door sterker materiaal heen. Mocht je dus van plan zijn iets specifieks te zagen, kijk dan even goed wat voor gereedschap je nodig hebt. Op de site van Toolnation vind ik niet alleen de beste cirkelzagen, maar ook de nuttigste informatie omtrent mijn aankoop. Neem gerust een kijkje als je straks gaat verbouwen of iemand gaat helpen. Je wilt immers niet dat je straks nieuwe materialen moet kopen omdat alles verkeerd verzaagd is. De juiste verbouwing begint bij kwalitatief gereedschap. Een goed begin is het halve werk.