CAT 7 patchkabels

cat 7 kabel plaatje

Sneller is beter. De snellere variant van CAT6a netwerkkabel is CAT 7 kabel. Als je verbinding wilt krijgen met het internet dan doe je dat met een netwerkkabel of via wifi. Wifi is onstabiel, zeker in drukkere omgevingen zoals een stad, flat of kantoorpand. Een netwerkkabel biedt dan de oplossing. Daarmee heb je een stabiele en snelle verbinding. Ook voor gebruik in serverruimtes zijn deze kabels ideaal als je een koperverbinding wilt hebben.

Welke RJ45 connector moet er op een CAT 7 kabel?

Om te kunnen voldoen aan de specificaties zoals ze vastgelegd zijn voor CAT 7, kunnen er eigenlijk geen gewone RJ45 connectoren op de kabel gemonteerd worden. Die connectoren zijn namelijk niet goed genoeg. De 8 pinnen van die connector zitten te dicht op elkaar, en dat zorgt voor te veel storing. Een CAT7 connector moet 4 van de 8 pinnen niet aan de onderkant hebben zitten, maar aan de bovenkant. Deze pluggen heten de GG45 of de AR45 plug. De AR45 plug kan ook gebruikt worden als RJ45 connector, hij maakt dan verbinding met 8 pinnen aan de onderkant. De 4 aan de bovenkant worden niet gebruikt. Zou je hem op die manier aansluiten dan voldoet de kabel niet meer aan de specificaties.

Maar als je dus een patchkabel volledig wil laten voldoen aan CAT7, dan kan je die niet aansluiten op je huidige computer of switch. Dat is de deden dat een CAT7 kabel in de regel voorzien wordt van CAT6a RJ45 connectoren. Strikt genomen voldoet een CAT7 patchkabel daarom niet aan de CAT7 specificaties.

CAT 7 installatiekabel

Het is prima te doen om deze netwerkkabel te gebruiken voor vaste installaties. Hiermee ben je op de toekomst voorbereid en zal je naar verwachting in de komende paar decennia de kabel niet hoeven te vervangen omdat hij te langzaam is. Monteer de CAT7 kabel bijvoorbeeld af in een afgeschermde wandcontactdoos of bevestig hem in patchpanelen in je serverkast.

De kabel is minder geschikt om pluggen op te zetten. Vaak zijn de aders te dik om in een gewone plug te passen, want zoals je inmiddels weet zijn gewone RJ45 pluggen eigenlijk ongeschikt voor CAT7 kabel. Als je pluggen wilt gaan monteren, controleer dan of de dikte van de aders overeenkomt met die van de connector. Dat doe je door de AWG waarde op te zoeken. Deze waarde moet overeenkomen. Dan past de connector op de netwerkkabel.